perjantai 28. maaliskuuta 2008

Oikeus

Mies rullaa polkupyörällään autotien viertä kulkevaa pyörätietä. Pitkässä alamäessä saa hyvän vauhdin. Vasemmalta pikkuteiltä isommalle tielle kääntyvillä autoilijoilla on kärkikolmiot, heidän tulee väistää myös pyöräilijöitä. Käytännössä sivuteiltä kääntyvät eivät kuitenkaan mitenkään pysty näkemään ison tien liikennettä ajamatta pyörätielle. Siksi useimmat pyöräilijät hidastavatkin aina risteävien teiden kohdalla. Mutta mies ei hidasta – autoilla on väistämisvelvollisuus ja sillä selvä. Kuuluu kova tömähdys, kun mies törmää kääntyvän auton keulaan. Jo ilmalennon aikana hän huutaa kovalla äänellä: ”Minulla oli etuajo-OIKEUS!”

*

Taloyhtiön saunavuorot varataan viikoittain. Iäkäs pariskunta käy joka viikko varaamassa lauantai-illan kello 19 vuoron. Joka kerta he saavat haluamansa vuoron, koska eläkeläisinä he ehtivät tekemään varauksensa heti, kun lista keskiviikkona puoliltapäivin ilmestyy saunan oveen. Saunoa he eivät enää jaksa, korkea verenpaine huolestuttaa, mutta vuoronsa he varaavat kuitenkin. Onhan heillä vastiketta maksavina asukkaina siihen OIKEUS!

*

Lokakuinen lumipyry yllättää kaikki. Lunta tulee kymmeniä senttejä, kaikki tiet ja pihat ovat kinosten tukkimia. Kaupungin ja huoltoyhtiöiden aurauskalustot ovat viimeistä pikkutraktoria myöten liikenteessä, kuljettajat puskevat ympäripyöreää päivää. Pyrypäivänä puolilta päivin erään syrjäisen, pienehkön taloyhtiön asukas soittaa huoltoyhtiöön ja haukkuu puhelimeen vastanneen asiakaspalvelijan pataluhaksi: heidän pihaansa ei ole ehditty vielä aurata eikä hän pääse tamppaamaan mattojaan. Viis siitä, ovatko bussireitit ja pääväylien jalkakäytävät jo vapaat – hänellä on OIKEUS tampata mattonsa silloin kun hän haluaa!

*

Vaimo selaa miehensä kännykän sisältöä. Onhan viestintäsalaisuudesta kai joku lakikin säädetty, mutta kyllähän vaimolla nyt on moraalinen OIKEUS tietää, kenen kanssa ja mistä asioista mies viestittelee!

*

Vallan mukana tulee vastuu, senhän me kaikki tiedämme. Mutta olisiko joskus syytä pysähtyä miettimään, mikäs klisee se siellä oikeuden käsikynkässä kulkeekaan – kohtuus

(Pakinaperjantain 70. haaste toi mieleen näitä erinäisiä tosielämän tilanteita)

6 kommenttia:

Isopeikko kirjoitti...

Peikkokaan ei pidä paljon mistään kohtuuttomuudesta, paitsi kohtuuttomasta ilosta ja riemusta, mutta siihenhän meillä ei taida olla oikeutta?

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Kyllä kohtuutonta nautinta saavat oikeuden kieltäytyä jos se alkaa tympäsemään.

Mk kirjoitti...

Hyvä pakina!
Omista oikeuksista pidetään jääräpäisesti kiinni, lopputuloksella ei niin väliä, tai muiden oikeuksilla.

Elegia kirjoitti...

Nautittavia tarinoita, joista voi sen opetuksenkin löytää. Oma OIKEUS ajaa kaiken edelle (vaikka sitten sen auton).

Allyalias kirjoitti...

Oikeus on tosiaan kovin suhteellinen käsite. Ja suomen kielessä erityisesti tämän kaksitulkintaisuutensa vuoksi right/justice.

Careliana kirjoitti...

Niinpä, aina välillä tuntuu että se "oikeustaju" ylittää maalaisjärjen...