perjantai 10. joulukuuta 2010

Luukku 10

Henkilökohtainen joulutonttuni Jonttu luki aamun lehteä olkani yli.

"Vai että lakkoon menivät lentoemot? Tiedätkö, käy se joskus minullakin mielessä. Me tontuthan olemme kyllä pohjimmiltamme hyvin joviaalia ja lupsakkaa väkeä, mutta ei meidänkään työehdoissamme kuule aina kehumista ole.

Ensinnäkin työaikamme on viime aikoina pidentynyt huimasti. Ennen jouluvalmistelut aloitettiin kaikessa rauhassa marras-joulukuun vaihteessa, mutta nykyään hätäisimmät kaivelevat ulkovalosarjansa ja joululaululevynsä esiin jo lokakuun alussa. Ja silti tulee lopulta kiire ja hässäkkä ja paniikki.

Mistä pääsemmekin työympäristöön. Me tontuthan teemme työtämme enimmäkseen ihmisen pään sisällä. Ja usko huviksesi, olisimme taatusti vaarallisen työn lisämme ansainneet! On kuule sinunkin ajukopassasi useasti sellainen kakofonia, että korvissa soi päivätolkulla. Ja ne paineet, nehän kasvavat koko ajan: onko tarpeeksi siistiä, onko ruoka hyvää, ovatko lahjat mieluisia... Kiire kiire kiire, päivät pitkät teet noita töitäsi ja illat ja viikonloput heilut kauhan ja mopin varressa niin että savu vain korvista nousee. Arvaa vain, miltä se sellainen tontusta tuntuu! Paine on sitä luokkaa, että pitäisi kyllä ehdottomasti lisätä syvänmerensukelluspuku tontun vakiovarusteisiin!

Ja ikään kuin se varsinainen joulu ei riittäisi, pitää vielä pikkujoulujakin viettää, monesti oikein useampiakin. Sellaisten jälkeen tulevat yleensä ne takojatontut vielä päähän jyskyttämään - meikäläisten reviirille. Ei minkäänlaista työrauhaa!

Jouluaattoonhan se meidän työmme yleensä huipentuu, pääsemme näkemään uurastuksemme tulokset. Tokihan sinäkin silloin jo maltat hellittää ja nauttia, käperryt kanssani tuohon sohvalle, olet vain ja nautit yhteisen työmme hedelmistä? Kyllä minä uskon, että sinä osaat senkin taidon!

Joo, joulunpyhinä on useimmilla tontuilla kyllä työolot kohdallaan. Mutta voi hyvänen aika, kun nykyään monet säntäävät heti ensimmäisenä arkipäivänä alennusmyynteihin jo seuraavan joulun koristeita ja jopa lahjojakin hamstraamaan! 'Kun kerran halvalla saa...' Ei siinä kuule kovin pitkää lomaa tontulle jää!

Joo-o, kyllä se kuule niin on, että alamäkeen on mennyt tämä tontun työ viime aikoina", huokaisee Jonttu.

Mutta sitten se jo virnistää taattuun tonttumaiseen tapaansa:

"Mutta hei, mäenlasku on kyllä kivaa puuhaa!"
* * *

Tällä lailla vastaa Jonttu Pakinaperjantain tämänviikkoiseen haasteeseen aiheesta alamäki.

4 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Tonttumaista todellakin, mutta onneksi mäenlaskusta saa iloa!

arleena kirjoitti...

Tuollaista kiirettä se on ja välipäivätkin törmäillään alennusmyynneissä.
Alamäkeen luistaa kuitenkin hyvin, paras olla horjumatta

isopeikko kirjoitti...

Peikostakin on mukava laskea mäkeä.

Careliana kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Mäenlasku on tosiaan kivaa, varsinkin nyt kun sääkin alkaa pikkuhiljaa olla vähän suotuisampi sitä puuhaa ajatellen.