perjantai 18. tammikuuta 2013

Varjo.

Muut matkustajat hymyilivät hyväntahtoisesti mummelin sudokuriemulle. Mutta pitkäksi aikaa ei riemua riittänyt.

- Kamala kun täällä on kuuma. Eikö tätä bussia voinut edes yrittää pysäköidä johonkin varjoon?

Mummo tempoi kukkahuivia löysemmälle ja loi merkitseviä katseita bussikuskin suuntaan.

- Teillä nuorilla se tietysti toimii tuo verenkierto paremmin, kun olette muutenkin niin kevyissä vaatteissa liikkeellä. Se on niin vaikea ymmärtää, että meidän vanhuksien pitää laittaa takki ja pitkät sukkahousut, kun on niin kylmä tuo viima kuitenkin. Mutta kyllä meillekin hiki tulee, suljetussa autossa auringonpaisteessa.

Keskisillalla äiti avasi hieman vauvan haalarin vetoketjua varoen herättämästä tuhisevaa pienokaista. Bussikuski vääntelehti kiusaantuneena penkillään, yritti kurkkia ikkunasta, joko vaihtoauto pian ilmaantuisi.

- Pitäisi sinne pankkiinkin ehtiä. Ja takaisin kotiin, että saisi päivätorkut otettua ennen kuin naapuri tulee kotiin. Se pitää sitten sen päiväistä meteliä, ettei siinä enää nukuttua saa, kopistelee kantapäillään ja vetää yhtenään vessaa ja paukuttelee kaapinovia... Kun sekin on joidenkin niin vaikea ymmärtää, että ei meillä ikäihmisillä se uni enää tule ihan milloin halutaan, pitäisi pystyä nukkumaan silloin kun on hyvä aika.

Mummo nyökytteli päätään saarnansa tahdissa ja naputteli rullalle käärimällään lehdellä viereistä penkkiä kuin puheenjohtajan nuijalla.

- Niin itsekästä on tämä nykynuoriso, ei osata muuta ajatella kuin itseään. Kukas sitten ottaa vastuun jos minä vaikka pyörryn tähän kuumuuteen?

Parikymppinen, lippalakkipäinen nuorukainen nousi bussin takaosasta ja asteli mummon luo.

- Tuolla takana toisella puolella olisi varjoa, jos rouva haluaisi vaikka siirtyä sinne?

Mummo käänsi päänsä puhujan suuntaan ja räpäytti pari kertaa silmiäään.

- En minä voi sinne taakse mennä, tulen pahoinvoivaksi! Ja hattu päässä sisällä, just tällaista tämä nykynuoriso...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sun pitäisi kirjoittaa romaani, ainakin novelli. Ehkä oletkin jo?

Careliana kirjoitti...

Voi kiitos kiitos. Kyllä tästä novelli syntyy, kirjoitan sen sitten puhtaaksi, kun kaikki osat ovat koossa. Näistä haastesanoista kertyy varmaan jonkin verran "löysää", jota voi lopullisesta versiosta karsia.