tiistai 3. joulukuuta 2013

Halpa

Usein kuulen ihmisten sopivan, että ostetaan tänä jouluna toisillemme lahjaksi vain jotain pientä ja halpaa. Minusta se on ihan kummallinen asia sopia.

Ikään kuin olisi jotenkin oletusarvoista, että joululahjojen täytyy olla isoja, hienoja ja kalliita. Että vain vähän maksanut lahja olisi paha asia, jonka voi hyväksyä vain, jos siitä on sovittu etukäteen.


Minusta "halpa" on ruma sana. Sana, joka ei viittaa niinkään hintaan kuin laatuun.

Tärkeintä on ajatus. Ei se ole tyhjä klishee. Tai ainakaan ei saisi olla.

Lahja, jonka hankkimiseen ei ole käytetty suuria summia rahaa mutta joka on kuitenkin valittu tai jopa itse tehty juuri saajaansa lämpimästi ajatellen, tuottaa varmasti suurta iloa. Ne lämpimät ajatukset välittyvät ja lämmittävät saajan mieltä. Se on arvokas asia. Ne ovat arvokkaita lahjoja.

Halpoja ovat lahjat, jotka on hankittu ohimennen, nimettöminä, velvollisuudentunnosta tai pakosta. Jättipakkaukset suklaarasioita tai jouluviinejä, joita summanmutikassa jaellaan tuttaville ja sukulaisille. Hieno design-huivi miniälle, jota ei oikeasti tunne sen vertaa, että tietäisi, mistä väreistä hän pitää. Ylikalliit lelut kummi-, lapsen- tai peräti omille lapsille hyvitykseksi siitä, ettei taaskaan ole ehditty viettää heidän kanssaan aikaa, olla aidosti läsnä.

Vaan kukin tavallaan, lahjokaa ketä haluatte, millä haluatte, kyllä me tontut pakataan. Mutta yksi asia on varmaa: aitoa joulumieltä ei voi hinnoitella!

Ei kommentteja: