perjantai 13. joulukuuta 2013

Lahjat ja munakellot

(nyt menee kaksi luukkua yhdellä ranneliikkeellä)
Nehän ne monelle ovat joulussa se tärkein asia, lahjat. Niiden saamiseen ja antamiseen suhtaudutaan lähes yhtälaisella täpinällä.


Joku haalii lahjoja pitkin vuotta, aloittaen jo heti joulun jälkeisistä alennusmyynneistä. Joku taas säntää lahjaostoksille hätäpäissään aivan viime tingassa - kuten eräskin varusmies, joka pääsi lomille vasta sellaiseen aikaan, että ainoa auki oleva kaupallinen toimipiste oli paikallinen liikenneasema. Mutta äiti ja isä toki arvostivat niitä takarivin artistien iskelmälevyjä ja tarjoussuklaarasioita ihan yhtä paljon kuin mitä tahansa lahjaa rakkaalta jälkikasvultaan.

On ihmisiä, joille sopivan lahjan keksiminen on melkoisen Mahdoton Tehtävä - kilpajuoksu Tom Cruisen kanssakin olisi helpommin suoritettava rasti. Ihmisiä, joilla on jo kaikkea, tai äärimmäisen vaativa maku, tai haastava elämäntilanne, tai jotain muuta vastaavaa. Heitä varten ovat markkinamaakarit ja helppoheikit keksineet jos jonkinlaista hätäratkaisua: jalkakylvyt, kipukoukut, selättimet... tai vaikka munakellot, niitäkin on vaikka kuinka mielikuvituksellisia nykyään. Ja kukapa nyt ei munakelloa tarvitsisi, sitähän voi käyttää niin moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin munien keittämiseen. Kuten nyt esimerkiksi lasten peliajan tai hiusvärin vaikutusajan mittaamiseen.Siis jos kännykkä sattuu olemaan hukassa.


Sellainen asia olisi hyvä muistaa, että kaikkien lahjojen ei tarvitse muodostaa suurta pakettia. Monelle vaikkapa teatteriliput, hierontalahjakortti tai lehtitilaus on mitä tervetullein lahja. Tai vaikka ihan omasta puolesta annettu siivous-tai kokkauslahjakortti. Ei maksa edes rahaa, vaivaa vain.

Meillä kaikilla nimittäin on niitä lahjoja ihan omastakin takaa. Jokainen on hvyä jossain (jos kohta kukaan ei ole hyvä kaikessa). Joku osaa leipoa, joku on tosi ahkera ja näppärä siivoaja, joku osaa ommella, toinen laulaa, kolmas kirjoittaa...

Ja jokainen osaa olla toiselle läsnä.

Ne arvokkaimmat lahjat eivät ole kuusen alla. Vilpittömästi toiselle annettu aika, lämpimät ajatukset, ystävyys ja rakkaus - ne ovat tärkeintä. Aina ja kaikessa.

***

P.S. Kuvassa (joka on viime joululta) häivähtää taka-alalla eräs, jolla läsnäolon ja rakastamisen lahja oli erityisen vahva: rakas, rakas koiravanhuksemme, joka ei tänä jouluna enää ole läsnä muuten kuin sydämissämme. Mutta siellä sitäkin vahvemmin!

Ei kommentteja: